Keresés
Filters

LEGĂTURA ÎNTRE PH-UL APEI ȘI CELULELE DE RĂCIRE PRIN EVAPORARE

Ce efect are pH-ul apei asupra celulelor de răcire prin evaporare?

PH-ul apei este un marker care indică echilibrul între aciditate și alcalinitate. Cu cât valoarea pH-ului este mai mare, apa conține mai mult calciu, magneziu și alte minerale dizolvate, astfel apa fiind considerată dură.

Depuneri de minerale pe celulele de răcire

Sistemul de răcire prin evaporare maximizează evaporarea apei pentru a răci aerul. Din moment ce doar apa pură se poate evapora complet fără reziduuri, în cazul evaporarii apei din surse convenționale descoperim că restul mineralelor rămân pe suprafața celulelor. Pe măsură ce sistemul este recirculat, conținutul de minerale crește până se formează o depunere. Creșterea unei asemenea depuneri poate bloca deschiderea celulelor, restricționând fluxul de aer și făcându-le casante.

Monitorizați nivelul de pH al apei folosind testere simple sau un pH-metru și înlocuiți complet apa din jgheaburile sistemului cu celule când nivelul depășește 8.0. O valoare a pH-ului peste acest nivel duce la o creștere a nivelului de depunere. De asemenea, pentru extinderea celulelor de racire, altă variantă la fel de eficientă este oprirea săptămânală seara și pe timpul nopții, în special în timpul sezonului cald.

Fluxul inegal al apei poate duce la depuneri neuniforme pe suprafața celulelor

Curățați și canalele celulelor

Este de asemenea foarte importantă menținerea unui flux de apă suficient și uniform pe canalele celulelor de răcire pentru a spăla acumularea de minerale și direcționarea acestora spre jgheabul inferior. Dacă vedeți zone uscate pe celulele de răcire, înseamnă că tubulatura superioară de alimentare cu apă este înfundată în acea zonă, ceea înseamnă că este necesar să identificați problema și să curățați tubulatura pe acea zonă. Deși mai dificil de detectat, căutați și zone de debit redus pe suprafața celulelor, un indicator bun al situației în care depunerile de minerale au rămas blocate pe suprafața celulelor în loc să fie spălate spre jgheab.

Un capac de plastic care poate proteja motorul


Și încă un sfat, dar fără legătura cu pH-ul

Pompa care alimentează sistemul de răcire este expusă la soare, ploaie și praf. De asemenea, pompa sistemului de răcire este una din puținele motoare de pe fermă care nu au protecție completă la influențele climatice. Vă recomandăm protecția motorului cu un capac similar cu cel din poza de mai sus. Acest capac universal, produs din plastic HDPE, vă ajută la prelungirea vieții motorului și implicit al întregului sistem.

×
Blog archívum