Keresés
Filters

A TÉLI FELKÉSZÜLÉS ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚ

A TÉLI FELKÉSZÜLÉS ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚ

Ventilátorok és légbeejtő ablakok, amelyeket időben nem tisztítanak, csökkenthetik a levegő áramlását, és negatívan befolyásolhatják a sertések növekedési eredményeit.

 

Így, mind a téli szezon kezdete előtt, mind annak teljes időtartama alatt fontos felkészíteni az épületeket és a helyiségeket a hideg időszakra. A kényelmes környezet biztosítása a sertéseknek garancia a gazdaság termelékenységének folytatására. Íme néhány ötlet, amelyekre gondolhat, amikor elkezdi a téli szezonra való felkészülést.

Kezdje el a szellőzési rendszer ellenőrzését. Ellenőrizze, hogy az istálló szorosan záródik-e, ami fontos a minimális szellőztetés biztosításához. Bár nehéz teljesen szigetelni az egész helyiséget, kezdhet a javításra szoruló területek ellenőrzésével, és tömje be a repedéseket és réseket. Ez a folyamat segíthet a rágcsálók elleni küzdelemben is, akik a hideg időszak kezdetén melegebb helyeket keresnek hibernáláshoz.

Szintén, fontos megfelelően beállítani a légbeejtő ablakokat. Ez magában foglalja a külső falakra szerelt légbeejtő ablakokat, valamint az álmennyezetre vagy a folyosókra irányított légbeetőket is.

Szükséges ellenőrizni a szellőzőrendszer beállításait is. Ahogy a külső hőmérséklet csökken, közeledünk ahhoz az időponthoz, amikor csak a minimális szellőzés és a fűtőberendezések használata lesz szükséges. Annak érdekében, hogy elkerüljük a ventilátorok és a fűtőberendezések egyidejű működését (ami energiaveszteséget eredményezne), javasolt körülbelül 1°C-os hőmérsékletkülönbség beállítása a kettő között.

Ebben az időszakban, amikor az éjszakai hőmérséklet lehűl, míg a nappali hőmérséklet viszonylag magas marad, az optimális beállítások elérése az első üzembe helyezés után kihívást jelenthet, így előfordulhat, hogy szükség lesz a hőmérséklet beállításainak ellenőrzésére és módosítására.

Egy másik fontos lépés az, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést az összes ventilátor, fűtőberendezés és légbeejtő ablak tisztításával. A poros vagy koszos ventilátorok és légbeejtők csökkenthetik a levegőáramlást és negatívan befolyásolhatják a sertések növekedési eredményeit. Emellett a folyosón és a helyiségekben elhelyezett fűtőberendezéseket meg kell tisztítani és ellenőrizni kell, hogy megfelelően működjenek a használat előtt.

Végül, de ugyanolyan fontos a vízellátó vonalak ellenőrzése is. Egy nem kívánt helyzet, amikor a vízellátó vonal befagy, súlyos javításokra kényszerítheti Önt, és azzal járhat, hogy az állatok víz nélkül maradnak. Az üres szobákban fontos a csövekből a víz kifolytatása és még egy nyitott vonal hagyása is (a kamra tápláló szelepével zárva). Ez a szempont még fontosabb a hűtőrendszereknél. Ha ilyen rendszert használ, ajánlott a szivattyú eltávolítása a téli időszakban, és annak egy fűtött beltéri térben való tárolása annak élettartamának meghosszabbítása érdekében. Ellenőrizze a külső csövek vagy az épületek külső falára szerelt csövek szigetelését, és ha szükséges, cserélje ki a szigetelést.

A gazdaság téli felkészítése fontos lépés, amely lehetővé teszi a jó termelékenység fenntartását és csökkenti a jövőbeni drága javítások valószínűségét.

Írja meg véleményét
*
Csak a regisztrált felhasználók hagyhatnak hozzászólásokat.
×
Blog archívum